Skip to content

8. april 2011

Har du overvejet om du licensierer dine Microsoft licenser rigtigt?

af Lotusdk

Microsoft licenser og hvorfor du bør interessere dig for hvordan I køber dem

Microsoft har reelt et de-facto monopol på desktoppen – både i form af Windows operativsystemet, og i form af Microsoft Office. Historisk har Microsoft været gode til at udnytte dette til også at sælge andre af deres produkter ind, heriblandt en række produkter i direkte konkurrence med bl.a. IBM. Dels er Windows ofte et krav. Dels indeholder Office de klienter som er nødvendige for at benytte Microsoft server løsninger, det gælder selvfølgelig ikke mindst Outlook.

Til organisationer med mere end 250 brugere (og dem vælger vi her at fokusere på selvom nogle af argumenterne gælder for alle størrelser organisationer) tilbyder Microsoft to licens modeller, eller måder at købe deres software på; en Enterprise Aftale, eller en Select aftale. Lad os lige kort ridse op hvad de indeholder og hvad forskellen er:

Enterprise Aftale

En Enterprise Aftale (EA) er en 3 årig aftale der bundter en række komponenter sammen, og som giver adgang til rabat som følge heraf (køb 4 betal for 3½). De komponenter der kan være indeholdt heri er:

  • Software Assurance (SA) på Windows Desktop – retten til at opgradere Windows på desktoppen til seneste version – f.eks. den OEM version der følger med PC’erne når man køber dem (tænk bare ”vedligehold”). SA på Windows giver også retten til Enterprise versionen af Windows og til at benytte klient virtualisering.
  • Core CAL – et bundt af bruger licenser eller Client Access Licenses til hhv. Windows Server, Exchange, SharePoint og System Center Configuration Manager (SCCM).
  • Office Professional Plus – den store Office pakke som inkluderer både de kendte komponenter Word, Excel, PowerPoint og Outlook, men også en række andre som skal bruges hvis man har en Microsoft collaboration strategi såsom: Lync og SharePoint Desktop.

Hvad mange ikke ved er at man frit kan vælge hvilke af disse komponenter man inkluderer i en EA. Har man f.eks. indset at retten til at opgradere Windows reelt er meget lidt værd, så kan man udelade den komponent, ligesom det naturligvis giver ringe mening at licensiere Core CAL hvis man er en Lotus kunde. Software Assurance er obligatorisk på alle komponenter under en EA, men giver f.eks. ringe værdi på Office, som de fleste kun opgraderer hvert 5-6 år.

I tillæg til en Enterprise Aftale kan man tilkøbe Enterprise CAL Suite. Heri bundter Microsoft yderligere et antal produkter såsom Lync (det tidligere Office Communication Server) og System Center Operations Manager, men også yderligere rettigheder til f.eks. Exchange og SharePoint Enterprise funktionalitet.

Select Aftale

En Select aftale kan opbygges efter behov. Man behøver således ikke bygge den omkring faste komponenter som under en EA. Under en Select aftale er Software Assurance et tilvalg og er således ikke obligatorisk. Under en Select aftale kan man samtidig vælge Office Standard, som er tilstrækkelig hvis man ikke har en Microsoft collaboration strategi (og spare ca. 800 kr. per licens).

Bemærk, at de komponenter man ikke køber under en EA reelt også købes Select, det omfatter typisk ting som Project, Visio og Microsofts server produkter. En Select aftale giver adgang til rabat alt efter hvor meget man køber. Aftalen løber i tre år, men er reelt en rammeaftale med ubegrænset varighed.

Hvorfor er det så vigtigt?

En EA en rigtig god forretning for Microsoft. Men en god forretning for Microsoft er naturligvis ikke en lige så god forretning for Jer som kunde, fordi:

  • Typisk bruger en EA kunde 40-60% mere på Microsoft licenser end en kunde der køber Select.
  • Med en EA aftale får Microsoft rigtigt godt fat i kunden og beskytter kunden mod reel konkurrence – bl.a. fra IBM.
  • En EA er et godt fundament at opsælge resten af Microsofts portefølje på – et muligt lock-in.

Microsoft ønsker ikke overraskende at sælge så mange EA aftaler som muligt. Faktisk har de tidligere annonceret, at de ønsker at forøge andelen af virksomheder der har en EA i dag – fra det nuværende niveau omkring 35% – til 80% indenfor en kort årrække.

I sidste uge annoncerede Microsoft så den første ændring til deres EA aftale i mange år. De offentliggjorde nemlig bl.a. følgende ændringer gældende fra 1. august 2011:

  • Lync og Forefront CAL flyttes fra Enterprise CAL Suite til Core CAL
  • Prisen på Core CAL forøges med 10%. Prisen på Enterprise CAL Suite reduceres tilsvarende.

Hvis du er IBM Lotus kunde i dag, så er der absolut intet vundet ved at have en Enterprise Aftale, tværtimod er alternativet langt billigere og alt rigeligt til at implementere en rig samarbejdsplatform – ja selv til social business…

Hvad er næste skridt for mig?

Hvis du stadig ikke forstår hvorfor dette er vigtigt – eller hvis ovenstående bare forvirrede på et højere niveau, så skulle du måske tage og kontakte IBM og høre hvordan vi mener, større indsigt i Microsofts måde at licensiere Microsoft software produkter på, vil stille Jeres organisation bedre.

Brug et par timer sammen med vores Microsoft licens specialist og få et indblik I Jeres eget besparelsespotentiale i at licensiere Microsoft mest effektivt, og hvordan I for færre penge kan opbygge et bedre miljø for samarbejde baseret på IBM software.

/Niels Jørgen Hansen

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d bloggers like this: