Skip to content

15. juli 2011

Hvordan behandles Lotus Notes og Domino hos IBM outsourcing?

af Lotusdk

Den behandles rigtig godt!

Jeg er for tiden på 1 års assignment hos vores Global Technology Services (outsourcing) organisation. Det er en en unik mulighed for mig for at få indsigt i GTS’ forretningsmodel, styrke samarbejdet på tværs af Business Units samt få indsigt i nogle af de kunder, som vi måske ikke kender så godt i Software Group, IBM Collaboration Services (SWG, ICS).

I GTS (outsourcing) har haft travlt med at skulle gøre klar til test af IBM Lotus Notes 8.5.2 klienten. Her må man huske på, at infrastrukturen med så mange forskellige kunder, gør en sådan klargøring ret kompleks. Feks skal der i Tivoli Identity Manager søges access, for at jeg kan få en bruger, der har rettigheder på de forskellige kunders netværk og platforme. Derudover foregår de fleste adgange og forbindelser via VPN og FireWall konfigurationer, og her anvendes nogle af IBM GTS’s egen udviklede værktøjer. Her skal der også søges om adgange. Så jo, sikkerheden er i top!

Vi er i GTS også i gang med et internt IBM GTS projekt, hvor IBM Lotus Domino kunders servermiljøer skal over på virtuelle miljøer. Der er mange løsninger og muligheder for virtualisering og konsolidering. Fra Lotusphere 2011 er der feks et godt dokument, der beskriver vmware/Domino virtualisering:

http://www.vmware.com/files/pdf/techpaper/IBM_Lotus_Domino_on_vSphere_V1.pdf

Som det fremgår af billedet nedenfor, er der stor forskel på at have de enkelte Lotus Domino servere placeret hver for sig på hver sin fysiske server – som vist i den venstre side af billedet og så som centraliseret virtuelt – den højre side af billedet.

Til venstre er der jo brug for både en fysisk server (læs hardware jern) og et operativsystem, der ligger i bunden for hver enkelt Lotus Domino server. Hver server skal så forbindes (læs kables) sammen med alle de andre.
Her overfor er der så den højre side af billedet, hvor de enkelte servere er konsolideret ind i en central server – og der bruges et vlan (læs virtuelt LAN) med mange andre fordele – bemærk for eksempel, at der her bruges Linux og der kører flere server under denne samme “paraply”…

Næste gang jeg melder mig her på bloggen skriver jeg lidt mere om vitualisering og konsolidering og evt hvilke overvejelser og løsninger, vi har fundet frem til.

/Lars Laier

Read more from Andet

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d bloggers like this: